Finse - Aurlandsdalen

Lengde: 56 km

Tid: 3 dager

Tur: middels

Område: Aurland

Kort turbeskrivelse og tips om turen

Ønsker du å gå Aurlandsdalen kan du velge å enten å gå hele fra Finse til Vassbygdi som er ca 50 km lang, eller gå kortere etapper. For å komme til Finse er eneste mulighet å ta tog. Her kan du velge å overnatte på Finse turisthytte eller gå første etappe på turen til Geitrygghytta som er på 15,5 km. Turen kan også startes fra Geitrygghytta, fra hovedvei til hytta er det 2-3 km å gå. Fra Geitrygghytta til Aurlandsdalen turisthytte/Østerbø fjellstue er det 22 km å gå. Blir denne etappen for lang, kan en overnatting på Steinbergdalshytta (privateid hytte) være et alternativ. Den hytta ligger ca midt i etappen. Siste etappe på turen går fra Østerbø til Vassbygdi og er den mest spektakulære strekningen, og den mange forbinder med selve Aurlandsdalen. Den er på ca 19 km. Ønsker man kun å gå denne etappen, kan man parkere bilen i Vassbygdi og ta buss til startpunktet i Østerbø. Vi gikk hele ruta Finse - Geitrygghytta - Østerbø - Vassbygdi, med 2 overnattinger. Tok toget fra Oslo S til Finse. Etter turen tok vi buss fra Vassbygdi til Flåm (30 min). Flåmsbanen (tog, 1 time, må bestilles) til Myrdal stasjon. Tog fra Myrdal stasjon til Oslo S (5 timer, må bestilles). Ps! Turen kan gås begge veier. Mange forveksler Aurlandsdalen turisthytte og Østerbø fjellstue, dette er ikke det samme og er 2 forskjellige hytter som ligger tett i tett. Aurlandsdalen turisthytte er en DNT-hytte. Les detaljert turbeskrivelse under.

Godt med gode broer, når elvene er store

1. etappe av «Aurlandsdalen».

Finse 1222 moh - Geitrygghytta 1224 moh.

Turen starter ved Finsestasjon. Her går det ikke vei, så letteste mulighet er å ta toget hit, om du ikke sykler. Du kan velge å sove på Finsehytta, vi valgte å gå 1. etappe når vi gikk av toget. Denne etappen er på 15,5 km. Turen starter med jevn stigning. Etterhvert går den over i kupert terreng. Høyeste punkt på turen var litt over 1700 moh. Flere elver må passeres. Noen har gode broer, noen kan det være litt vanskelig å komme seg over pga mye vann. Så her var det bare å ta av skoa og vasse over. Fortsatt litt snø noen steder. Litt av og på med mobildekning. Godt merket sti med både T’er og nudlinger, så lett å finne frem. Vi passerte også Klemsbu, som er en privateid hytte. Denne er åpen fra januar til mai. Her er det mulighet for kaffe og vafler om du er på tur da. Vi brukte ca 6 timer på etappen uten noe særlig pause. Mulighet for å fylle drikke flere steder underveis. Geitrygghytta er en betjent DNT-hytte fra 1914, med sengeplass til 88 stk. Den er betjent fra juni-sept. Hytta er et viktig knutepunkt for rutene frå Hol, Aurland, Finse og Hallingskeid. Veldig hyggelig sted. Her kan du også leie kano, bade og bestille oppvarmet badestamp.

Geiterygghytta 1224 moh

2. etappe gikk fra Geitrygghytta via Steinbergdalshytta langs Steinbergdalen til Aurlandsdalen turisthytte/Østerbø fjellstue 820 moh. Turen starter også her i jevn stigning, og blir etterhvert kupert. En går i en blanding av fin sti og endel steinete partier. Ca halvveis på turen passerer en Steinbergdalshytta, en privateid hytte det anbefales et stopp innom. Her er det servering og vaflene er veldig gode. Veldig frodig og grønt gjennom Steinbergdalen og ned til Aurland turisthytte. Ingen snø. Lett å komme over elver og mye broer. Flotte fosser å se. Mange muligheter for å fylle vann, god mobildekning. Godt merket med T’er og nudlinger. Litt minus på denne etappen er høyspent mastene og at en ser deler av hovedveien over halvparten av turen. Høyeste punkt i dag er på ca 1400 moh. Vi brukte ca 6 timer (få pauser) på turen, som er på ca 22 km. Ps! Ved Aurlandsdalen turisthytte ligger også Østerbø fjellstue tett i tett. Lett å blande og forveksle disse. Gode bademuligheter rett ved hyttene i Aurlandsvatnet. Aurlandsdalen turisthytte er en betjent hytte og har 117 sengeplasser og er åpent mai - okt. Østerbø fjellstue er betjent og har 190 sengeplasser og er åpent juni- okt.

Steinbergdalshytta

3. etappe Aurlandsdalen turisthytte/Østerbø fjellstue - Vassbygdi.

Dette er virkelig kremen av hele ruta. Det er nå du går langs selve Aurlandsdalen. Langs den flotte historiske ruta vil du se flotte fossefall, frodige daler, høye fjell, jettegryter og små setrer. Turen starter mellom turisthytta og fjellstua. Den går på små stier med variert underlag. Steinete stier, urer fører deg opp og ned i et kupert terreng. Gode broer lar deg lett passere de flotte fossefallene og elvene. Man passerer også en flott jettegryte, ta en avstikker mot Vetlahelvete ca 100 meter. Anbefales. Vi går også gjennom setrene Nesbø og Sinjarheim. Spennende å lese historie på de ulike skiltene som er satt opp. Underveis kommer du til et stiskille. Du kan velge å ta turen opp mot Bjønnstigen, eller langs elva. Ved å gå Bjønnstigen bruker man ca 1 time ekstra. Vi tok veien langs elva. Mye flott å se her, så anbefaler denne. Den andre er tyngre og brattere. Turen er på ca 19 km, og det er enkelt å finne frem. Litt av og på med mobildekning underveis. På regnfulle dager og ved snøsmelting kan det være fare for ras i området! Vi brukte rett over 5 timer uten store pauser. Turen kan gås begge veier. Men vil anbefale å gå turen fra Aurland turisthytte. Ved ankomst Vassbygdi må en ta buss til Flåm og evt tog videre, om en ikke har parkert en bil her. Her er det en liten kiosk med info om busstider til Flåm.

Vetlahelvete er Aurlandsdalens største jettegryte. Det anbefales en svipptur bortom, om du går turen gjennom Aurlandsdalen. Ca 100 m fra stien. En vet ikke nøyaktig hvor stor eller dyp denne er. Sagnet sier at om en kaster noe uti vannet vil det komme bobler.  En jettegryte er et glatt og ofte sylindrisk hull i fast fjell. Jettegryter har oppstått ved at en breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. Bredde og dybde på jettegryter varierer fra noen få desimeter til mange meter.

Vetlahelvete

Sinjarheim gård ligger høyt oppe på nordsiden i Aurlandsdalen. Gården er fra 1600 tallet og ble fraflyttet i 1922. Gården passerer man når man følger stien gjennom Aurlandsdalen. Gården blir i dag brukt som støl av Sogn jord- og hagebruksskule i Aurland.

Almen gård 390 moh. Den siste gården man går forbi før man er i Vassbygdi, etter å ha gått Aurlandsdalen. Gården er bygd under en stor stein, det er nok derfor huset holder seg seg så godt. Det sies at folkene som bodde her alltid pratet så høyt. Dette fordi de måtte overgå støyen fra elven utenfor