Hardangervidda på langs 120 km.

Hardangervidda er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Det omfatter et område på ca 8 000 km². Her grenses fylkene Viken, Vestfold og Telemark og Vestland. Hardangervidda ble i 1981 nasjonalpark, og het før Hardanger Fjeld. På vidda finner man Hardangerjøkulen som er en av de største breene i Norge, Sandfloegga er det høyeste fjellet 1721 moh og kjente fjell som Hårteigen 1690 moh og Nupsegga 1674 moh ligger også her. Hardangervidda ble isfri for ca 9000 år siden. Her finner du store, flate vidder, fiskemuligheter i massevis, rikt dyre- og planteliv og spektakulære fosser og elver. Det finnes mange DNT-hytter spredd over hele vidda, flotte merkede stier og ruter man kan velge. Sjekk ruten vi gikk under etappe-beskrivelsene. 

Hardangervidda på langs

Lengde: 120 km

Tid: 6 dager

Tur: krevende

Område: Hardangervidda

Bergensbanen

Krækkja turisthytte

1. etappe Haugastøl - Krækkja 16 km

Fra Haugastøl stasjon gå på F 7 mot, og forbi Haugastøl fjellstue. Noen hundre meter videre over en bro ser man er lite skilt til Krækkja på høyre side. Følg denne T-merka stien. Det er endel stigning i starten, når man er kommer opp er det nokså lett gått videre. Endel mygg i områder her. Flere elver må krysses, her var ikke broene lagt ut enda (pga endel snø). Vanskelig å komme over noen steder. Mye myr og vått terreng. Krækkja er den første DNT hytta som ble satt opp på Hardangervidda, i 1878. Hytta ligger ved Storekrækkja og har utsikt mot Hallingskarvet. Hytta er restaurert og det er lunt og koselig her. Flotte nye utedo, skulle faktisk nesten ikke tro at det er utedo, og dusjer (gratis). Det er også tørkemuligheter, dette kunne vært litt bedre. Litt lite varme her. Hytta er betjent (juni-sept) og har sengeplass til 85 stk. Her er det både kanoutleie, gode fiskemuligheter og oppvarmet badestamp når en kommer frem (må bestilles). Selv om vi kom litt sent, ble vi servert god trerettersmiddag. Her er det også badestamp man kan bestille oppvarmet på forhånd. Det er 16 km fra Haugastøl til Krækkja. Vi brukte ca 5 timer. God mobildekning.

Stigstuv turisthytte

2. etappe Stigstuv - Sandhaug 21 km

Dette er en koselig liten betjent (juli-aug) og privateid hytte med 30 sengeplasser. Turen fra Krækkja til Stigstuv er på ca 21 km. Vi brukte 7 timer med matpauser. Turen i dag hadde en stigning på 533 høydemeter, store deler flatt og greit å gå. Det er temmelig vått i områder her pga store elver og snøsmelting. Ikke satt ut så mange broer her enda. Elvene var store og vanskelig å komme over. Så ble noe vassing og våte sko. Gikk i noen snøfonner. Hytta er liten og koselig, flotte utedo her også. Dusjmuligheter, koster 10 kr for 2 min). Gode tørke muligheter her. Mobildekning noen steder i hytta. Gode fiskemuligheter.

Sandhaug turisthytte

3. etappe Sandhaug - Litlos 21 km

Nå er du mitt på Hardangervidda. Noe som merkes på terrenget. Turen her er nokså lett å gå. 338 høydemeter på denne etappen. Lengde 21 km og vi brukte litt over 5 timer. Dette er en stor betjent hytte (juni-sept) med 80 sengeplasser. Flotte oppussede toaletter og dusjer. Hytta ligger som et knutepunkt for flere merkede stier. Ingen mobildekning (kan få mulighet for å ringe på berget mitt mellom bygningene om en har Telenor). Veldig bra tørke muligheter. Fiskevann rett nedenfor hytta for de som har med seg fiskestanga.

Litlos turisthytte

4. etappe Litlos - Hellevassbu 26 km

Terrenget her er variert. Noen elver som var litt vanskelig å komme over. Lite broer som var lagt ut. Endel snø. Turen er på 26 km, lengste etappe på turen. Noen bratte kneiker, til sammen 674 høydemeter. Vi brukte ca 8 timer.
Litlos er den turisthytta som ligger lengst fra vei i Nord-Europa. Hyggelig betjent hytte (juni-sept) med frodig vestlandsnatur. Hytta har utedo og mulighet for dusjing (gratis). Sengeplass til 52 stk. Godt tørkerom. Ingen mobildekning.
Kano og båtutleie.
Hårteigen 1690 moh, som kalles kongen av Hardangervidda, kunne vi se ruve opp i det fjerne. Dette er viddas store landemerke, ligger i dagsturavstand fra hytta. 

Hellevassbu turisthytte

5. etappe: Litlos-Hellevassbu 17 km

 Turen er på 17 km, vi brukte 5,5 time på denne turen. Turen starter i nokså flatt terreng, etter man har gått rundt vannet møter man en bratt og tung oppoverbakke. Etter det fortsetter man litt opp og litt ned. Men man glemmer litt hvor slitsomt og tungt det er når man ser hvor utrolig flott naturen er her. Dette er en av de flotteste etappene på turen. Frodig og grønt flere steder. anbefaler å ta en kaffepause i lia før det går nedover mot hytta. Magisk utsikt!
Hellevassbu er en selvbetjent hytte (juni-sept) med sengeplass til 26 stk. Den ble oppført i 1966. Her var der hyttevakt som tok oss i mot. Husk DNT-nøkkel, ikke alltid det er vakt her. På selvbetjente hytter ordner man seg selv, her er alt det du trenger av utstyr for matlaging som fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær (husk lakenpose). I tillegg vil du finne et godt utvalg av mat på proviantrommet. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys. Det er solcelle, så litt lys får man på kveldene. Ingen mulighet for å lade mobil, og heller ingen mobil dekning. Vann hentes i nærmeste vann som ligger rett ved hytta (se etter skilt for drikkevann og badevann). Tørkemuligheter på vedovn. Ingen dusjmuligheter, men hytta ligger idyllisk til ved Øvre Hellevatnet og her er det flott å bade. Utedo.

Møtte på endel snø flere steder

Haukeliseter fjellstue

6. etappe: Hellevassbu - Haukeliseter 22 km

Turen starter rolig langs vannet, men vi møter raskt første bratte motbakke. Det viser seg underveis at vi skal få flere av disse. De fleste med fortsatt endel snø. Det ble til sammen 700 høydemeter på denne etappen som er på 22 km. Vi brukte ca 7 timer. Dette var nok den tøffeste etappen. Vi var ikke helt klar over tøffe oppover bakker med mye snø. Beina var tunge etter flere mil med tung sekk. Sola skinte, blå himmel og følte påskestemning i juli. Jo mer vi nærmet oss målet, Haukeliseter ble landskapet åpnere og grønnere. De siste bakkene ned til Haukeliseter er bratte, med slitne bein bør en ta det rolig nedover her. Haukeliseter fjellstue er betjent (hele året) og ligger rett ved E 134 ved Haukeli. Fjellstuen er den mest besøkte av DNT sine overnattingssteder. Her er det sengeplass til 156 stk. Dette er nesten som et fjellhotell. Her kan du få flott 3 retters middag (ca 500 kr for DNT-medlemmer). De har eget bakeri, mulighet for båt og kanoutleie, badestamp, badstue (helt nede ved vannet), lavo og flere type rom du kan velge å bo i (ulike priser). God mobildekning og tørke muligheter. Mange bruker Haukeliseter som sin start på turene som går i et stort nettverk av hytter og ruter. Her møtes Hardangervidda, Ryfylke- og Setesdalsheiene. Du kommer deg enkelt hit med bil eller Haukeliekspressen, den benytta vi oss av til hjemturen (lurt på bestille billett her på forhånd NOR-WAY bussekspress).

Følelsen av å komme i mål