Båsenibba


Ljøsetra - Nykkjevatnet - Båsenibba/Ljønibba 

Turen starter ved parkeringen (gratis) mellom de to tunnelene på Riksveg 60 Stranda - Hellesylt. Turen slynger seg i 35 svinger, opp til Ljøsetra på fin og gruslagt vei, noen kilometer. Verdt en litn pust i bakken ved Ljøsetra. Etter hvert flater veien litt ut. Og man passerer Nykkjevatnet. Gå langs vannet til du ser skilt og rødmerka sti til høyre  mot Båsenibba. Veldig liten sti fører deg jevnt oppover mot første topp til Båsenibba på 910 moh. Følg sti videre litt ned og litt opp til neste topp som er Ljønibba. Her ser du den spesielle varden som ser ut som den kan rase hvert øyeblikk. Flott utsikt over Sunnylvesfjorden, Geirangerfjorden, og flere topper i området. Litt klyving noen steder opp til selve toppene. Her kan du velge å klyve nedover fjellet, eller følge samme sti tilbake til grusveien. Tilbake på grusveien kan du følge de 21 svingene ned dalen (da er det lurt å ha en bil stående på den siden, slik at du kommer tilbake til startpunktet). Jeg tok veien ned fjellet og fulgte grusveien tilbake til utgangspunktet. Turen min kom på ca 9 km t/r, brukte ca 2 timer uten pause. Grusveien er ein del av Den trondhjemske postvei. Denne ruta var en liten del av den 800 km lange postruta mellom Bergen og Trondheim. Turen er enkel og kan gås med vogn på grusveien, kan også sykles. Stien må man gå, og er litt mer krevende da den er smal og litt høyt noen steder før man kommer til toppen. 

 


Ljøsetra - Båsenibba

Lengde: 9 km t/r

Tid: ca 2 timer

Tur: middels

Område: Stranda

Ljøsetra i dag består av private hytter.

Veien som svinger seg oppover fjellet

Ved Ljøsetra

Visste du... at Den Trondhjemske postvei er et gammelt navn på veien som gikk mellom Bergen og Trondheim, og som tidlig på 1700-tallet ble tatt i bruk for å frakte post da staten overtok ansvaret for postvesenet.

Gjennom 1700-tallet ble landeveiene bygd ut og forbedret, slik at postførere kunne ri, gå eller kjøre langs veien.

Postmenn ble valgt ut mellom de beste av de vernepliktige mannskapene, og ble fritatt for militærtjeneste, skyssplikt og veivedlikehold m.m.

Med posthornet kunne postmennen tilkalle hjelp. På de mest utssatte rutene var de også væpnet med pistol, kårde eller sabel.

(www.postvei.no)

Nykkjevatnet