Norge på tvers

Lengde: 120 km

Tid: 6-7 dager

Tur: middels

Område: Syland

Gode tips til turen:

 * Planlegg turen og etappene før du reiser.- jeg anbefaler ruten fra Stjørdal og mot riksgrensen. Da starter man med de ubetjente          hyttene, man får lettere vekt på sekken etterhvert og det er gøy og motiverende å avslutte på riksgrensen.
  *Det er en krevende tur og det kan være lurt å ha gått litt med sekk før turen - de første etappene i terreng frem til litt etter     *  *        *Prestøyhytta er de veldig vått og veldig mye myrer, her må man over. - husk myggspray! Endel klegg her på de første etappene.

  *Det er enkelt å finne frem, godt merket. Men ha alltid med kart og kompass på tur, man vet jo aldri.
  *Første skikkelige tørkerom var på Prestøyhytta. Godt å få tørka søkkvåte sko.
  *Fra Prestøyhytta og videre var det lagt ut flotte planker der det er vått. Helt super jobb de frivillige som har lagt ned mye jobb         med å legge disse ut! 
* Terrenget er variert, litt kupert gjennom hele ruta. Tyngste var nok etappen mellom Storerikvollen og Nedalshytta 24 km, dette er     også den lengste etappen. Her er det noen stigninger og avsluttes bratt nedover. - det finnes muligheter på de fleste etappene å   fylle på drikke i elver, men sjekk ut områdene der det er mye reinsdyr.
  *alle hyttene var det mye proviant å få kjøpt.

  *Kvitfjellhytta, Prestøyhytta og Ramsjøhytta er ubetjente hytter
  *Schulzhytta, Storerikvollen og Nedalshytta er betjente hytter. Husk å rekke middagsserveringen her.
  *Dusj er det på Schulzhytta (vedfyrt), Storerikvollen og Nedalshytta. De andre hyttene er det kulper det er fantastisk flott å få       vasket  seg og skylt av klær. Faktisk ikke kaldt heller.
  *Planlegg hvordan du skal komme deg fra Nedalshytta eller riksgrensen før du reiser. Det går bilvei ned til sivilisasjonen, men det er ca 15 km. Det går an å bestille taxi, men koster 2000 kr for å bli kjørt ned til Selbu, hvor det går buss videre. Vi var så heldige å bli hentet av bekjent. Mulig det er andre turister det går an å haike med, men det må man vurdere selv om man tørr å gamble på .  

  

 1.etappe Stjørdal - Kvitfjellhytta.

Turen starter ved turistforeningen sit lokale i Stjørdal. Du må hit for å notere ned første kode.  Følg hovedvei. Eneste etappe som går på asfalt grusvei. Etappen kan deles opp, med overnatting på

Øfstivollen (6 sengeplasser).

Startet dagen med strålende sol. Vi gikk over myrer, myrer og myrer. Og ved myrer er d mye klegg. Tordenvær og en regnbyge fikk vi også med oss. Etter et bad i elva og en pose realturmat til middag var det super deilig å synke ned i sofaen. Lang tur i litt kupert terreng.

Prestøyhytta ett ovenfra

Gode pauser er viktig underveis


2.etappe Kvitfjellhytta-Prestøyhytta 12 km

Vi fortsatte turen i myrer og noen klegg som hang seg på oss. Været var overskyet, men veldig god temp. Dette er dagens korteste etappe på 12 km og en enkel tur. Vi hadde oss en lang kaffepause når vi kom oss opp i høyden og fikk en flott utsikt. Prestøyhytta er under oppussing. Fantastisk at det var bygget tørkerom, slik at våte myrsko ble tørket, og et flott tørrlagte med masse mat. Her var det en super kulp der var fantastisk å kunne ta seg en dukkert i 

Schultzhytta

3. etappe Prestøyhytta-Schultzhytta 16 km

Flott dag som startet i lett tåke. Sola tittet raskt frem etterhvert. I dag har det heldigvis ikke vert så mye myrer, men litt gjørmete stier har det vert. Mange steder er det lagt ut flotte planker. Så i dag har vi ikke vert så våte på beina. Vi møter på de samme som menneskene på hver hytte og da er det jo koselig å slå seg ned underveis også for en pust i bakken. Schultzhytta er betjent hytte og nå venter snart 3 retters middag. Her har vi også fått tatt oss en dusj

Nydelig badeplass rett ved Ramsjøhytta

 4. etappe Schultzhytta - Ramsjøhytta

Turen startet i tåke, men temperaturen var god, 25 grader. Dette var nok den tyngste starten vi har hatt. Det ble raskt glemt da vi nådde toppen og startet å gå i skaret mellom Fongen 1441 moh og Ramfjellet 1216 moh. Lett terreng å gå i. Noe gjørme, men mange steder flotte planker som er lagt ut. Ramsjøhytta ser man i enden av Ramsjøen. Ved ankomst hytta var det fantastisk med en dukkert. Ikke så altfor kaldt heldigvis

Storerikvollen

Når man møter hyggelige mennesker i fjellheimen

Storerikøl anbefales

5. etappe Ramsjøhytta-Storerikvollen 18 km.

Flott start på dagen fra hytta i sol og god temperatur. Terrenget har i dag vert lett og tildels gjennom bjørkeskog. Lite myrer og tørre stier. Har også gått litt på vei. Vi har i hele dag hatt Sylanmassivet i front. Flott hytte vi har kommet til, den fineste til nå. Endelig en øl i solveggen  Nå venter snart rømmegrøt og spekemat (betjent hytte).

Sylandmassivet

Nedalshytta

6. etappe Storerikvollen-Nedalshytta 24km.

Dette var en av de lengste etappene og dette kjentes i beina. Etter 6 dager på tur og veldig mange mil. Turen i dag har gått noe oppover og endel i flate områder. Vi har gått fra 769 moh til 1030 moh. Mye på planker. All ære til de flinke frivillige som legger ned all arbeid for at vi skal komme oss tørre over fjellet. Vi har deler av turen gått i foten av Syland massivet. De siste 1,5 km gikk bratt nedover mot Nedalshytta.

Vi valgte å ta siste etappe samme kveld som vi ankom Nedalshytta. Turen fra hytta og til Svenskegrensa er på 12 km t/r.  En utrolig fantastisk følelse å stå på grensa og ha gjennomført turen!

I mål - på grensen til Sverige

Noen små tips om de ulike hyttene langs Norge på tversruta.

Husk Dnt-nøkkel!!! 🗝
Kvitfjellhytta: gammel liten hytte, den minste. 11 sengeplasser. Mye mygg! Mulighet for å lade mobilen. Mobildekning.
Prestøyhytta: 16 sengeplasser. Har/er under opppussing og utbygging. Har flott vedfyrt tørkerom. Lite mobildekning rundt hytta, får litt om man går litt over hytta. Mulighet for å lade mobil. Koselig hytte! Her såg vi reinsdyr.
Schulzhytta: betjent hytte. 30 sengeplasser. 3 retters middag. Liten kiosk man kan få kjøpt alkoholfritt øl, brus, sjokolade. Vedfyrt dusj, herlig  middagen starter kl 19! Mulighet for å lade mobil. Veldig lite mobildekning.
Ramsjøhytta: 36 sengeplasser. Fiskemuligheter. Fin strand nedenfor hytta, ved naustet, å bade på. Mobildekning i skråningen før brua. Mulighet å lade mobil. Her var det hyttevert når vi var der.
Storerikvollen: 65 sengeplasser. Fantastisk flott hytte. Her har dronning Sonja vert og sovet beste utedoen, her luktet det nesten ikke ca 1 km nedenfor hytta er det en fantastisk flott sandstrand! Anbefales å bade her. Kan låne kano.
Her fikk vi rømmegrøt og spekemat. Middag kl 19. Kiosk med vin, øl, sjokolade, chips etc. Dusj og tørkerom. Kontakt på rommet til å lade når aggregatet står på, sjekk klokkeslett for det. Mobildekning noen steder rundt hytta.
Nedalshytta: 60 sengeplasser. Dusj, tørkerom. Bilvei til hytta. Middag kl 18! 3 retters middag. Kontakt for lading på rommene. Mobildekning over alt. Kiosk med øl, vin, is, sjokolade etc. Herlig elv og kulp og bade i nedenfor hytta.
Turen fra Nedalshytta til riksgrensen er 6 km en vei og ikke 5 km som det står i ekspedisjonspasset. 

Expedisjonspasset - Norge på tvers

For å få expedisjonspasset må man være medlem av DNT. Når du bestiller passet, må du oppgi start- og sluttdato for turen. Det blir da booket plass til deg på alle de 6 hyttene. (Øfstivollen må du booke selv utenom). Når du ser bestillingen kan du velge ulike priser, om du vil på på alle hyttene eller kun noen av de (om du evt skal telte underveis).

Når turen er betalt, vil du få et registreringskort og kvitteringer til alle hyttene. 

Kvitteringene er din betaling på hyttene, så de leverer du ved ankomst. Registreringskortet registrerer du kodene du finner på hyttene. Dette skal du sende inn når turen er over, som et besvis på at du har gått hele ruta.

Du vil da få tilsendt en Norge på tvers kopp og t-skjorte. I tillegg blir du registrert på Norge på tvers lista. (www.norgepatvers.no)


Siste del av turen på veit til Riksgrensen

Flott utiskt